Nyhetsarkivet

Aktersalongen under gjenoppbygging

Aktersalongen i MS "Hvaler" bygges nå opp slik vi mener den fremsto i 1948. Foreløpig er det satt opp spikerslag og rupanel på skipssidene, skottene og himling. Det er lagt dørk, og aktersalongens restaurerte originale skylight er montert. Det er Hardanger Fartøyvernsenter som har ansvaret for arbeidene, og Arne Jostein Jensen fra Nordheimsund har lange dager om bord i skuta. Maritime Center Fredrikstad på Isegran er også engasjert:Tom Hemreus, som også har bygget vårt nye styrehus, og Caspar Hillestad veksler på jobben. Vi får en vinn-vinn-effekt ved at kompetanse tilføres vårt lokale båtbyggermiljø, og de gir solide bidrag til fremdriften i arbeidene. 

"Hvalers" aktersalong var i 1948 reservert gjester som ønsket å reise på 1. klasse. Salongen var noe "påkostet": Benker langs skutesidene og mot akterskottet, der putene hadde fjæring, og var trukket med oksehud. Gulvet var belagt med for den tiden flott linoleum, og det eneste bordet i salongen regner vi med var laget i mahogni. Vi har den originale trappa ned fra midtsalongen, den er et klenodium i seg selv, og har høyst sannsynlig stått i båten siden 1892. For tiden er den under oppussing i regi av dugnadsgjengen, og vil bli montert når tiden er inne for det. Vi har tåkeluren som var oppbevart under trappa, og vi regner med å kunne skaffe tilveie kopier av flere av bildene som hang i salongen. På den måten vil vi få tilbake et miljø i "Hvaler"s aktersalong som skal bli ganske autentisk med 1948-versjonen.

Trearbeidene i aktersalongen ble startet opp 20. april, og planen har vært å fullføre gjenoppbyggingen innen sommerferien starter. Men vi hadde en god del forsinkelser de første to ukene, blant annet fordi vi ikke var klare med alle rørinstallasjoner mellom aktersalong og maskinrom. Arbeidene med dørk og skott kom derfor ikke skikkelig i gang så tidlig som beregnet. I tillegg har det vært viktig for oss - og for Riksantikvaren,- at lukene i dørken ned til reverseringskasse og akslinger har samme utforming og størrelse som originalt. Vi måtte derfor bruke en del tid på å fastlegge riktige mål ved å ta utgangspunkt i diverse bildedokumentasjon, og finne en god konstruksjon for dette. Som mange kjenner til, samarbeider vi tett med Riksantikvarens kontor, og alle planer blir "godkjent" ned til minste detalj, før arbeider kan utføres. Hos Riksantikvaren er det Erik Småland som er vår samarbeidspartner. Det gir oss en trygghet for at vi gjenskaper "Hvaler" så autentisk som mulig, og vi mener det er viktig å benytte nødvendig tid for å få til dette.

Akkurat nå er det en ukes pause i arbeidene, men deretter skal rupanel på skipssider kles med finerplater, det skal settes opp pyntelister på vegger og himling, alle bjelkelag og lysventiler skal "kasses inn", nedgangskappa skal kles innvendig, og trappa skal monteres! Ja her blir det virkelig mye belistningsarbeider! Så skal det legges linoleum av autentisk type på hele dørken, og ikke minst skal det bygges nye benker langs de buede skipssidene, og puter madrasser skal lages og trekkes. Så kan vi starte malerarbeidene, og da trår vi til med vår fantastiske dugnadsgjeng! Det er fortsatt et stykke frem, men det blir ille bra til slutt!!

Vi gleder oss til å kunne vise frem en gjenoppstått aktersalong! Den 13. september kan du komme å se. Da er det åpen dag på Hvalerbåten!