M/S Hvaler tilbake på vannet

M/S «Hvaler» ble sjøsatt 28.11.13, og ligger nå ved kai ved tidligere Seutelvens Mekaniske verksted. Her vil båten bli liggende frem til neste sommer. I løpet av våren skal motor installeres før båten slepes til sin fremtidige hjemmehavn på Isegran i Fredrikstad der restaureringsarbeidene fortsetter. Sjøsettingen ble en stor suksess og en stor opplevelse! Mer enn 300 skuelystne og interesserte hadde møtt frem for å se denne historiske hendelsen. Blant dem var også ordførerne Eivind Norman Borge i Hvaler kommune, Jon Ivar Nygård i Fredrikstad kommune og fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth.

Dette ble en gledens dag med strålende sol, og et perfekt samarbeid mellom Nordic Crane Kynningsrud og dugnadsgjengen i Stiftelsen DS Hvaler. Alle, inkludert Maritime Center Isegran som hadde bygget skinnegangen, smilte fra øre til øre. Klappsalvene fra publikum hørtes da båten brøt vannets overflate og sakte og kontrollert kom tilbake i sitt rette element. Ikke en eneste dråpe vann trengte igjennom skroget noe sted. En stor milepæl i arbeidene med restaurering av M/S «Hvaler» er nådd takket være alle de ildsjeler og entusiaster som i årenes løp har gitt så mye av sin tid og energi til dette prosjektet. Og i fremste rekke tenker vi på Ottar Hval Blekken og Christian Moen, som begge ville ha gledet seg enormt over å se «Hvaler» på vannet, og som vi så gjerne skulle hatt med oss nå. Vi var nok flere som sto og betraktet sjøsettingen med et visst vemod over at de ikke skulle få oppleve dette. Vi er takknemlige for den kjempeinnsatsen de har gjort for at den milepælen som nå er nådd, skulle bli virkelighet

«Hvaler» ble allerede for snart 2 uker siden trukket halvveis ut av hallen der båten har stått i snart 18 år. Grunnen til denne tidlige starten på sjøsettingen var et behov for å trekke ut propellakslingen. En oljelekkasje måtte repareres.

Men 27.11. var det så klart for å trekke båten helt ut av hallen, slik at mobilkrana kunne ta tak tidlig på morgenen den 28.11. Etter noen timers forsinkelse kunne det første av to løfteoperasjoner iverksettes, og «Hvaler» forlot skinnegangen, og ble plassert på et «mellomlager». Det var for stor avstand å løfte båten helt ut på vannet i en operasjon. Publikum som ventet tolmodig på at det avgjørende løftet skulle bringe «Hvaler» på vannet, varmet seg foran dugnadsgjengens «pølse – i – vaffel» - telt, der også stiftelsens kalender for 2014 lå fremme for salg. Dette var svært populært, og salget gikk strykende!

Det er Stiftelsen D/S Hvaler ved dugnadsgjengen som har stått for planlegging og store deler av de forberedende arbeidene for gjennomføring av sjøsettingen. Ønsker du mer informasjon om dette, kan du bestille årets julenummer av Stiftelsens og venneforeningens Informasjonsblad som sendes alle medlemmer i venneforeningen og våre forretningsforbindelser. Meld deg gjerne inn hos oss, og få bladet tilsendt 2 ganger årlig.

[widgetkit id=3]

Støtt stiftelsens arbeid

Det er flere måter man kan støtte det viktige restaureringssarbeidet av MS "Hvaler" på. Et medlemskap i D/S Hvalers Venner koster kun kr. 350,- pr. år og da får du også tilsendt vårt nyhetsblad 2 ganger pr. år.

Du kan også gi din grasrotandel som støtte til restaureringen eller kjøpe noen av våre fine produkter med "Hvaler" som motiv.

Les mer ->

Våre støttespillere

MS Hvaler er av nasjonal betydning og bredden blant våre støttespillere viser at båten vår er viktig for veldig mange. Våre sponsorer hører hjemme over hele Østlandet, og flere har støttet oss gjennom mange år. MS Hvaler er den eneste passasjerbåten på sjø bygget på 1800-tallet som fortsatt finnes på Østlandet.

Les mer om hvem som er våre sponsorer, og hvordan de bidrar til våre arbeider.

Les mer ->

 

Historien om D/S Hvaler

Historien om D/S Hvaler startet 1892 med nytt dampskipselskap og bestilling av ny dampbåt.

Vi har samlet noen unike bilder og fått skrevet ned den innholdsrike historien til båten som igjen er sjøsatt i Fredrikstad.

I november 2013 kom den på vannet etter omfattende restaurering, og håpet er at den snart skal være operativ igjen.

Les mer ->