Klart for gjenoppbygging av mannskapslugarer og bysse

Hardanger Fartøyvernsenter starter 22.8. opp arbeidene med gjenoppbygging av mannskapslugarene og byssa. Dette gjøres i nært samarbeid med Maritime Center Fredrikstad. Dugnadsgjengen har gjennom hele vinteren og våren klargjort og lagt tilrette for et effektivt arbeid de kommende månedene. Arbeidene støttes av Riksantikvaren, men årets bevilgning rekker ikke til ferdigstillelse. Vi håper vi får opp dørken og trevegger mot skutesidene, og så får vi se hvordan vi skal klare oss videre. 

Trearbeider i en stålbåt som MS "HVALER" er en egen kunst som fagfolkene i Hardanger behersker meget godt, og vi ønsker båtbygger og snekker Arne Jostein Jensen fra Nordheimsund velkommen tilbake til Isegran. Han er godt kjent med "Hvaler" siden han også utførte trearbeidene i skipets aktersalong, også det i samarbeid med Maritime Center Fredrikstad. 

Skutesider i forskipet er behørig primet mange ganger. Ballasten er primet, målt og veiet og lagt sirlig på plass på rekke og rad som seg hør og bør for jernbaneskinner. (Disse hadde vi kappet i passende 60 cm lengder med dertil egnet sag da "Hvaler" fortsatt lå på Seut.)  Engelsviken slipp har utført omfattende rørleggerarbeider, og Maritime Center Fredrikstad har utført trearbeider på fordekket. Det var helt nødvendig å åpne tredekket på nytt, for under tredekket til "Hvaler" ligger det ei stor stålplate som har sin egen historie. Mastefoten som var sveiset på denne plata for noen år tilbake ble nå flyttet litt forover. Vi har også konstruert og laget nye gjennomføringer i stålplata for lufttilførsel til lugarene og skorstein for bysseovnen som skal fyres på gamlemåten - med ved.

Så viste det seg at vi også måtte lage gjennomføringer for rør til lufting av ferskvannstankene -  midt på fordekket! Og på gamle bilder kunne vi også skimte rørgjennomføringer for el-kabler ved siden av mastefoten! Nå er alt gjort i løpet av noen korte men hektiske sommermåneder, og tredekket er igjen blitt helt og tett. Nater er drevet med garn, og flytende bek er fylt opp i natene. Nå skal dekket skrapes og påføres linolje blandet med  tretjære. Og vi gleder oss til å følge arbeidene i forskipet i tiden fremover.

 

 

Støtt stiftelsens arbeid

Det er flere måter man kan støtte det viktige restaureringssarbeidet av MS "Hvaler" på. Et medlemskap i D/S Hvalers Venner koster kun kr. 350,- pr. år og da får du også tilsendt vårt nyhetsblad 2 ganger pr. år.

Du kan også gi din grasrotandel som støtte til restaureringen eller kjøpe noen av våre fine produkter med "Hvaler" som motiv.

Les mer ->

Våre støttespillere

MS Hvaler er av nasjonal betydning og bredden blant våre støttespillere viser at båten vår er viktig for veldig mange. Våre sponsorer hører hjemme over hele Østlandet, og flere har støttet oss gjennom mange år. MS Hvaler er den eneste passasjerbåten på sjø bygget på 1800-tallet som fortsatt finnes på Østlandet.

Les mer om hvem som er våre sponsorer, og hvordan de bidrar til våre arbeider.

Les mer ->

 

Historien om D/S Hvaler

Historien om D/S Hvaler startet 1892 med nytt dampskipselskap og bestilling av ny dampbåt.

Vi har samlet noen unike bilder og fått skrevet ned den innholdsrike historien til båten som igjen er sjøsatt i Fredrikstad.

I november 2013 kom den på vannet etter omfattende restaurering, og håpet er at den snart skal være operativ igjen.

Les mer ->